Gatunek grzybów z
rodziny piestróweczkowatych (Hydnangiaceae).
Kapelusz średnicy 1-5 cm, za młodu wypukły z
podwiniętym brzegiem, później płaski, na koniec wklęsły i faliście powyginany.
Kolor pomarańczowy, rdzawobrązowy, cielistoróżowy lub rózowy, czasami, ale
rzadko pomarańczowoochrowy lub oliwkowoochrowy.
Jest szeroko rozprzestrzeniony w Ameryce Północnej, Azji i Europie, występuje także w Afryce Północnej i w Australii. W Europie Środkowej jest pospolity. Rośnie w różnego typu lasach, także na ich obrzeżach i w parkach.
Grzyb jadalny. Nadaje się do zup i sosów, ale tylko kapelusze. Trzony ze względu na łykowatość nie nadają się do spożycia. Kapelusze są jednak małe, z tego też względu użytkowa wartość tego grzyba jest niewielka.
Zobacz też inne zdjęcia:
Jest szeroko rozprzestrzeniony w Ameryce Północnej, Azji i Europie, występuje także w Afryce Północnej i w Australii. W Europie Środkowej jest pospolity. Rośnie w różnego typu lasach, także na ich obrzeżach i w parkach.
Grzyb jadalny. Nadaje się do zup i sosów, ale tylko kapelusze. Trzony ze względu na łykowatość nie nadają się do spożycia. Kapelusze są jednak małe, z tego też względu użytkowa wartość tego grzyba jest niewielka.
Zobacz też inne zdjęcia:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz